In bergen en in dalen - Blog Coaching & Therapie

Gepubliceerd op 21 augustus 2023 om 09:24

'In bergen en in dalen, ja overal is God...'🗻🎵

Een bekend liedje, tenminste voor mij Vroeger zong ik het uit volle borst. En ik kan het nog wel zingen. Alleen is de betekenis nu heel anders dan die ik als kind ervaarde.

Vroeger was het vanuit een kinderlijk geloof, bijna naïef. Nu weet ik inmiddels dat het een enorme uitdaging kan zijn om in de dalen te zingen dat God er is. Sterker nog, te ervaren dat Hij er is, dat Hij bij mij is.

Terwijl juist de dalen ins ons leven de perioden zijn waarin we vaak zo verlangen naar iets tastbaars; een houvast. Iets wat niet wankelt. Of voelbare liefde en aanwezigheid van Iemand die groter is dan onze levensissues.

En wat kan het ‘niet voelen’ van Gods nabijheid ons gevoel van alleen zijn versterken. En juist omdat je met je hoofd weet dat Hij er ergens heus wel is, maar je het niet ervaart, kun je je schuldig gaan voelen. Of je ervaart onbegrip: Waarom voel ik Hem nu niet, nu ik Hem zo nodig heb?

Boosheid, verdriet, verlatenheid… allerlei emoties van binnen vragen ruimte en strijden om voorrang. Voor je het weet ben je in het dal, ook nog in een innerlijke strijd verwikkeld.

Het is oké om dit alles te voelen. Het meest lastige is om jezelf er niet om te veroordelen. Een stapje richting wat meer lucht en heling is om dit tegen God te zeggen. Hij weet het toch al. Hij veroordeelt je er niet om. Hij hoort liever iets van je, dan niets.

Het niet ervaren van Hem heeft vaak te maken met innerlijke pijn en afweermechanismen. Dit is pijnlijk en confronterend. Als je voelt dat je van binnen of met je geloofsvragen vastloopt of al vastzit, begin dan met het delen van een klein stukje van wat er bij jou van binnen leeft. Dat geeft al een beetje ruimte!

De weg van je hoofd naar je hart is nog niet aangelegd of wat moeilijker begaanbaar. Stapje voor stapje kun je deze verbindingen aanleggen. Op jouw tempo en met mensen die je vertrouwt, die bij jou zijn in het dal waar jij in zit.

Misschien ervaar jij juist in het dal dat God erbij is. Dan ben ik benieuwd: Hoe ervaar jij dat er een God is die jou vasthoudt, jou ziet?

💛Coralien

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.