Geloof niet (alles) wat je denkt - Blog Coaching & Therapie

Gepubliceerd op 17 juli 2023 om 13:52

Geloof niet (alles) wat je denkt

…“Ons denkvermogen is een prachtig instrument, onmisbaar om te kunnen functioneren”. Ja, daar zeg ik amen op.

Maar….’het kan ook een bolwerk van leugens worden, dat ons in de weg gaat zitten om te leven in Gods waarheid”.

En daar zeg ik ook amen op. Hoe vaak overkomt het mij niet dat mijn gedachten niet overeen komen met de werkelijkheid, met wat God zegt, met dat wat God over mij zegt. Hoeveel macht geef ik vaak mijn gedachten en hoe kan ik me door ze mee laten slepen!

Het is heel logisch en menselijk dat we dit doen. Ergens in ons leven, bij de meesten als heel vroeg, werden we beroofd van het onbevangen vertrouwen in de wereld.

…..Je blijkt niet altijd welkom te zijn…. Je krijgt niet altijd wat je nodig hebt…. Er wordt niet altijd van je gehouden…. Het is niet altijd veilig…..

Als vroeg in ons leven kunnen we deze boodschap hebben begrepen: “Wil je overleven, dan moet je je wapenen. Een strategie ontwikkelen om jezelf te beschermen en overeind te houden”.

Deze basale angst en onzekerheid om wie we zijn en of we er mogen zijn, is een ideale voedingsbodem voor gedachten die niet kloppen met de werkelijkheid. En die zo vaak in strijd zijn met de waarheid van God.

Het is een herkenbare strijd, de strijd met je gedachten, tegen je gedachten. Ik heb het vaak op een niet handige manier aangepakt, waardoor ik me nog meer ging veroordelen.

Om rust te vinden met jezelf en in God, helpt het om begripvol naar jezelf en je gedachten te kijken, zonder jezelf er om te veroordelen.

Het werkt niet om te denken dat je niet kloppende gedachten niet moet denken. Je kunt je ze niet geforceerd uitbannen. Hoe harder je dit probeert, hoe sterker ze zullen worden.

Het gaat er juist om dat je je gedachten serieus neemt, zonder je ermee te identificeren. Wat hierbij wel werkt is, afstand tussen jou en je gedachten creëren.

 

Oefening

☁️Stel je gedachten voor als wolkjes die voorbij drijven.

☁️Je vecht er niet tegen, maar accepteert dat ze er zijn.

☁️En tegelijkertijd hecht je er geen waarde aan, je neemt ze waar.

☁️Je merkt je op en dat laat je ze gewoon weer gaan.

☁️Je kijkt naar je gedachten in plaats vanuit gedachten.

 

Jij gaat je gedachten beheren in plaats van dat je gedachten jou gaan beheersen. Het vraagt oefening, maar werkt enorm bevrijdend.

Citaten uit ‘Mindful met Jezus’, (door Philip Troost).

💛Coralien

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.