Emoties - Blog Coaching & Therapie

Gepubliceerd op 26 juni 2023 om 13:37

Eén van de grootste en meest waardevolle ontdekkingen van mijn opleiding tot coach en therapeut is het leren voelen en doorvoelen van emoties. Het heeft mij zoveel meer leven, ruimte en vrijheid gebracht.

(Ook) ik was gewend om dat wat ik voelde te onderdrukken. Vooral de ‘negatieve’ emoties. Diegene die ik als negatief bestempelde en waar ik niet zoveel mee kon en wilde.

"Slik je boosheid in, stel je niet zo aan, niet bang zijn, zet je over je vermoeidheid heen, niet zo opscheppen over wat je goed kunt, doe eens rustig..".

Nu weet ik dat het onderdrukken van al die emoties, de manier waarop ik heb geleerd om met mijn emoties om te gaan, mij niet verder hielpen, maar mij vaak frustreerden. Omdat ik ze niet serieus nam, kwam er met regelmaat een uitbarsting, van boos zijn tot zelfverwijt. Of een implosie, zoals een depressie of lichamelijke klachten (spanning, verkramping).

Nu ik inmiddels veel meer weet over emoties en wat ze van me vragen, hoe ik ze kan voelen en verdragen, valt het me steeds meer op hoe lastig we het vaak vinden om te voelen en hoe hard we ons best doen om niet te voelen.

Emoties zijn universeel en zijn er al vanaf onze geboorte. Iedereen heeft emoties, jij dus ook. Je kunt er niet zonder, al zou je dat soms willen. De vraag is hoe je beter met emoties kunt leven.

Onze emoties zijn niet aangeleerd. Maar de manier waarom we daarmee omgaan helaas wel. En dan is het goede nieuws dat wat je is aangeleerd, ook weer af te leren is! Je kunt jezelf dus nieuwe manieren aanleren van omgaan met emoties.

Emoties:

  • Ze brengen je wat je nodig hebt – als je ze doorvoelt
  • Ze zetten je aan tot actie – je behoeften serieus nemen en ervoor zorgen
  • Ze helpen je jouw relaties te verbeteren.

Het is voor mij heel waardevol om te weten dat Jezus Zijn emoties serieus nam. In de Bijbel kun je op veel plaatsen over Jezus en Zijn emoties lezen. Blijkbaar vond Jezus emoties prima om te voelen, om te laten zien en om tot een juiste actie te komen. Hij is o.a. bewogen, boos, bang, blij. Hij heeft lief, huilt, verlangt en is verdrietig. Mooi om te lezen en te weten, toch?

 

Welke emoties vind jij lastig om te voelen? En welke zijn ‘oké’ voor je of vind je juist prettig om te ervaren?

Wat heb jij over emoties geleerd? In hoeverre mogen ze er ‘zijn’?

 

💛Coralien

Bron: Citaten uit het boek “Goed voelen” (Harry van de Pol & Michelle van Dusseldorp).

Foto: Verbonden-zijn

 

Reactie plaatsen

Reacties

Willy Kroes
een jaar geleden

Wat mooi beschreven Coralien.
Ik las zo wat blogs van en heb er 1 doorgestuurd. Ze zijn heel waardevol en ik bid dat je er veel mensen mee mag bereiken. Zegen voor jou en je gezin.