Ontelbare gedachten (2) - Overtuigingen - Blog Coaching & Therapie

Gepubliceerd op 4 november 2022 om 18:36

In mijn vorige blog noemde ik ‘hardnekkige negatieve gedachtenpatronen’, waarbij ik beloofde om hier in een volgende blog op terug te komen. Dusssss…bij deze een nieuwe blog, waarin ik je wat dieper meeneem in onze gedachtewereld!

Negatieve gedachten komen te diepste voort uit onderliggende overtuigingen. Overtuigingen die we over onszelf en de wereld om ons heen kunnen hebben. Overtuigingen zijn conclusies die je onderbewuste heeft getrokken uit eerdere situaties, situaties waarin je geen controle had of gevaar liep (niet alleen fysiek gevaar, ook emotioneel gevaar). Overtuigingen  krijg je ook mee van je opvoeders of vanuit de omgeving waarin je als kind opgroeide. In je verdere ontwikkeling en leven kunnen overtuigingen verder gevormd of verdiept worden.

Ieder mens creëert als het ware een eigen realiteit van het leven op basis van overtuigingen. Ons onderbewuste slaat niet alleen de positieve, maar ook alle negatieve of niet helpende overtuigingen op. Om een voorbeeld te geven: Stel je eens voor dat een 8 jarige jongen door zijn vrienden wordt uitgelachen, omdat iemand een geheim van hem, iets waar hij zich voor schaamde, an public vertelt. Je kunt je vast voorstellen hoe heftig, pijnlijk en onveilig deze situatie voor die jongen is. De kans is groot  dat zijn brein uit bescherming voor hem, zodat hij niet nog een keer een zelfde situatie mee zal maken, de conclusie trekt  ‘ik kan niemand vertrouwen!’ .

Andere belemmerende overtuigingen die we kunnen hebben, zijn bijvoorbeeld: 'ik sta er alleen voor, ik ben niet veilig, ik ga nooit meer huilen,  ik moet zorgen dat de ander zich goed voelt, ik ben waardeloos, ik wordt nooit meer gelukkig, niemand ziet mij, God houdt niet  van mij…. enz.’

Je kunt je zo de pijn en het verdriet die achter deze overtuigingen schuilgaan voorstellen. Negatieve overtuigingen zijn vaak diep ontwrichtend voor onszelf en leiden ertoe dat we uit verbinding gaan met onze omgeving, met God en met onszelf.  Wat ik belangrijk vind om te noemen: het is niet zo dat je er schuld aan hebt; dat je zelf bewust hebt gekozen om bepaalde negatieve gedachten over jezelf te hebben.

De wetenschap maakt steeds meer duidelijk dat slechts 5% van ons handelen wordt aangestuurd door ons bewustzijn. Dit betekent dat wij voor 95% functioneren vanuit ons onderbewuste. Ons onderbewuste is dus voor het overgrote deel verantwoordelijk voor ons handelen, onze gedachten en onze gevoelens. En zoals ik al aangaf, in ons onderbewuste liggen onze overtuigingen; onze onderbewuste programmaties.

Nu kun je misschien denken: Maar.... is hier nog iets aan te doen? Hoe ontworstel ik me van deze overtuigingen? Is dit überhaupt mogelijk?  Mijn antwoord is, Gods antwoord is: Ja, dit kan!  Want het goede nieuws is dat ons brein flexibel is.

Onze hersenen hebben het vermogen om nieuwe verbindingen tussen neuronen (hersencellen) aan te maken. Hierdoor kan het brein zich reorganiseren. Ik zie dit als Gods scheppende en helende hand, die ons brein zo gevormd heeft dat we nieuwe gedachtenpatronen kunnen leren met als gevolg dat ons brein nieuwe verbindingen gaat maken!

Negatieve overtuigingen die in ons onderbewuste liggen opgeslagen, zijn hersenverbindingen die vaker gebruikt zijn, waardoor ze dikker , sneller en zelfs onbewust te gebruiken zijn. Logisch... toch?

Zolang onze hersenen nieuwe verbindingen aan kunnen maken (en dat kan tot aan onze ouderdom toe), kunnen we ook nieuwe positieve overtuigingen  leren, met als gevolg dat we nieuwe verbindingen en daarmee nieuwe paadjes in ons brein aanleggen. Die, als ze maar vaak genoeg gebruikt worden, uitwerking hebben op ons gedrag en ons gevoel.

Maar...hoe doen we dit? Door allereerst ons bewust te worden van onderliggende overtuigingen die ons handelen belemmeren en beïnvloeden. Hierdoor creëren we vervolgens de mogelijkheid om nieuwe overtuigingen te gaan vormen. Overtuigingen kunnen zogezegd ‘verjaard’, niet meer helpend zijn. Dan wordt het tijd om ze te onderzoeken en te vervangen voor nieuwe.

En daarbij: als we onze negatieve overtuigingen in het licht van de Bijbel zien, dan zijn dit leugens. Leugens, die de duisternis en de gebrokenheid van deze wereld aan ons hebben opgelegd. De duivel, als vader van de leugen, plant gedachten in ons die tegen Gods liefde en woord ingaan, om ons gebroken en van God af te houden.

De Bijbel noemt in Rom 12:2: ‘Word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid'. Gezindheid staat hier voor ons denken en daarmee ook ons gedrag en gevoel. Het aanleren van nieuwe gedachten over onszelf, over onze identiteit, over onze omgeving, over wie God voor ons is, kost tijd. Het aanleren van nieuwe patronen en daarmee het aanleggen van nieuwe breinpaden kost tijd. Helaas, geen quik fix! Maar wel een duurzame en blijvende verandering.

Ik wil hierbij niet voorbijgaan aan de oude pijn die ten grondslag ligt aan negatieve overtuigingen. Het kan zijn dat je merkt dat het je niet alleen lukt om je gedachten te onderzoeken en nieuwe gedachten ervoor in de plaats te zetten. Het zou goed kunnen dat er nog oude pijn, niet gevoelde gevoelens verborgen liggen, die nog aan het licht moeten komen.  Neem daar ook jouw tijd en ruimte voor en vraag hulp als je merkt dat je er niet alleen uit komt.

In de Bijbel en wellicht vanuit onze omgeving weten we dat God in één moment genezing of heling kan geven; tegelijkertijd  zien we in de Bijbel dat God ook vaak lange trajecten met gelovigen gaat.

Ter afsluiting: God spreekt ons in Zijn woord bemoedigend toe. “Wie kan werkelijk weten wat er diep in zijn hart is? Ik, de Heer, weet wat er in het hart van een mens is. Ik ken ieders diepst verborgen gedachten” (Jer.17: 9 en 10).

Hij is erbij. Hij, die onze harten met al onze wirwar aan gedachten en gevoelens kent…, Hij is erbij.

Hij is Immanuel: God met ons.

* P.s. laat gerust een reactie achter met een vraag of een bemoediging of iets wat je wilt delen ;-)

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.