Ontelbare gedachten - Blog Coaching & Therapie

Gepubliceerd op 1 oktober 2022 om 14:31

- Ik denk, ik denk, ik denk -  Wie herkent ze niet… negatieve gedachten.

Zo’n ingewikkelde, chaotische stroom van gedachten die zich tot een brei vormt waardoor je het gevoel hebt écht niet meer helder na te kunnen denken. Terwijl dat is waar je zo naar verlangt; even rust creëren en focussen op dat wat je graag wílt denken en vervolgens doen. Want dat is ook nog zo’n lastig gevolg van een gedachte brei; het lukt niet meer om te kiezen wat te doen! En vervolgens geeft dat weer onrust en lastige gedachten, totdat het voelt of we vastzitten in ons eigen hoofd.

Herkenbaar? Voor mij wel. Mijn wervelende gedachten kunnen me soms zo intens vermoeien dat ik alleen nog maar kan voelen; “ arggggh, mijn hoofd…, het zit zo vol en het is zo druk…’. Piekeren; mij toenemend zorgen maken over van alles en nog wat en zodoende in een negatieve gedachten spiraal belanden.  

De toenemende spanning, onrust, onzekerheid en al die andere gevoelens in ons lichaam zijn eigenlijk heel makkelijk vanuit de wetenschap te verklaren. Doordat we negatieve gedachten hebben, doordat we negatief DENKEN over onze omstandigheden en wat mogelijk komen gaat, denkt ons brein dat het ook écht gebeurt en bereidt het ons lichaam voor om actie te gaan ondernemen.

Ons brein kent geen onderscheid  tussen iets dat echt gebeurt of iets dat zich in onze hoofden afspeelt. Er wordt vervolgens adrenaline vrijgemaakt dat niet uit ons lichaam kan en waardoor we oplopende spanning en stress ervaren.

Dit is al helemaal niet handig als we in bed liggen en zo verlangen naar een ontspannen nachtrust.

Stop dan gewoon met denken, zet het van je af, laat het los, denken we bij ons zelf en wordt ons geadviseerd. Ja; dat zou ik nou zo graag willen, maar… hoe?

Wat we uit onderzoek weten is dat afleiding ons kan helpen om onze negatieve gedachtestroom te onderbreken. Bewegen en sporten is hierbij een aanrader; we raken onze lichamelijke energie en onrust  kwijt, waardoor ons lichaam tot rust kan komen.

Ook helpt het om meer inzicht te krijgen in de manier waarop onze gedachten samenhangen met ons gevoel en gedrag. Praten met anderen kan opluchten en nieuwe inzichten en gedachten  geven over de situatie die ons tot piekeren aanzet.  

Het veranderen van negatieve gedachten in positieve gedachten, is één van de meest effectieve tools om gevoelens die met negatieve gedachten gepaard gaan te verminderen.

En…dát is goed nieuws! Want als we naast de kennis uit de psychologie de Bijbelse waarheid leggen, is de oproep uit Filippenzen 4 te vertalen in: ‘vernieuw je gedachten door positief te denken’.

Bedenk “…al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat”(Filip 4: 8).

De Bijbel leert ons veel over gedachten, over onze gedachten en Gods gedachten.

Als basis is er de wetenschap dat God ons doorgrondt en kent. Dat Hij alles van ons weet en zelfs ons gedachten al van afstand begrijpt. Niet alleen kent..., weet..., maar zelfs begrijpt. … U begrijpt van verre mijn gedachten, (psalm 139:2).

Als tweede roept God ons op om onze gedachten te vernieuwen. Iets nieuws in de plaats van iets ouds zetten. Dit vraagt al onze aandacht en inspanning, want.. het is lastig! Maar gelukkig niet onmogelijk. Ik merk dat door het consequent toepassen van Bijbels waarheden ik mijn negatieve gedachten steeds beter kan weerleggen. En dat er meer ruimte komt voor vrede en vreugde in mijn hart en lichaam.

Iets nieuws in de plaats van het oude zetten. Nieuwe gedachten en daardoor... nieuwe gevoelens.

Ga op zoek naar Bijbelse waarheden voor jou. Wat zegt God over jou in de Bijbel? Wat laat Hij je zien? Wat wil Hij dat je denkt en hoe je je voelt?  Betrek Hem in je gedachten, in dat wat je voelt en wat je lastig vindt. Leg het voor Hem neer, Hij weet het toch al. Vraag Hem om door Zijn Heilige Geest jouw gedachten te vernieuwen.

Als je te maken hebt met hardnekkige gedachtenpatronen, dan wil ik je zeggen dat ik uit ervaring weet hoe moeilijk het is om vernieuwd te gaan denken. Het is dan helpend om te kijken waar deze gedachten ten diepste uit voort komen. Hierover in een volgende blog meer.

 

Zoals ik mijn vorige blog afsloot met  ‘Ik heb ontdekt dat echte heling begint zodra we Hem toelaten mee te kijken’, wil ik hier nog aan toevoegen:

‘Hoe kostbaar zijn mij Uw gedachten, o God, hoe machtig groot is hun aantal. Zou ik ze tellen? Zij zijn talkrijker dan korrels zand; ontwaak ik, dan ben ik nog bij U (psalm 139:17,18).

 

Gods zegen toegewenst in het proces van oud naar nieuw!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.