Piekeren - Blog Coaching & Therapie

Gepubliceerd op 22 mei 2023 om 10:22

Piekeren…

Bij piekeren zit je vast in een negatief denkpatroon. Piekeren is iets anders dan nadenken. Bij piekeren blijven je gedachten als het ware hangen. Je zit met zorgen, vragen of problemen, maar hebt geen antwoorden en oplossingen.

Het verschil tussen piekeren en nadenken is dan ook dat je bij nadenken wel komt tot oplossingen en dat veel piekeren helaas leidt tot problemen als (nog meer) angst, stress en somberheid.

Het vervelende aan piekeren is dat het zichzelf versterkt. Het onbewuste deel van je brein denkt dat piekeren (even helpt) en dat deel van je hersenen besluit om nog meer te gaan piekeren. Hierdoor worden neurobiologisch verbindingen sterker en wordt piekeren steeds meer ‘automatisch’ gedrag.

We piekeren om controle te krijgen. We denken dat we door te piekeren grip krijgen op een situatie of probleem. Piekeren is meestal een gevolg van angst die je ervaart en die je liever niet voelt. Piekeren wordt zo dus een manier van omgaan met je angstgevoelens (of gevoelens van schuld, schaamte of verdriet).

We zijn vaak zo gewend om nare gevoelens niet te willen voelen, ze uit de weg te gaan, dat we allerlei manier verzinnen om niet te voelen. Terwijl het even voelen en doorvoelen van het angstige gevoel juist helpend is. We zullen ervaren dat de emotie een golf is die opkomt en weer afneemt en ‘maar’ zo’n anderhalve minuut duurt.

Neem op de momenten dat je je angst voelt even wat tijd voor jezelf. Ga zitten op een rustige plek en sluit je ogen en probeer antwoord te vinden op de volgende vragen:

  • Waar zit je angst precies? In je buik, je hoofd, je borst of nog ergens anders? Leg je hand maar eens op de plaats van de angst.
  • Wat is het verloop van je angst? Wordt het erger? Blijft het aanwezig? Of gaat het na verloop van tijd ook weer weg?
  • Kun je de angst ook erger maken? Hoe ver durf je te gaan?
  • Hoe erg is de angst op een schaal van één tot tien?

Je gaat merken dat angst gewoon een lichamelijk gevoel is dat behoorlijk vervelend kan zijn, maar uiteindelijk ook weer gewoon weggaat.

En het goede nieuws is: We kunnen onze hersenen herbedraden waardoor neurologische paden veranderd worden! En dat is super hoopvol.

Het kan zijn dat je het moeilijk vind om je gevoelens van angst te onderzoeken, omdat je bang bent dat gevoelens je zullen overweldigen of overspoelen.

Heb je behoefte aan hulp bij het omgaan met piekeren en het leren voelen en verdragen van emoties? Neem deze behoefte serieus en zorg hierin ook goed voor jezelf.

Coralien

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.