Kwetsbaarheid - Blog Coaching & Therapie

Gepubliceerd op 24 april 2023 om 14:08

 KWETSBAARHEID – kwetsbaar zijn - jezelf kwetsbaar opstellen. Een prachtig woord, nietwaar? Of klinkt het ook wel wat spannend; komt het dichtbij?

Ik heb lange tijd een oordeel over kwetsbaarheid gehad. Mijn eigen gedachten belemmerden mij om me kwetsbaar op te stellen. Gedachten als: kom op, niet zeuren, doorgaan, iedereen heeft wel eens wat, stel je niet aan, wat moeten ze wel niet van je denken, enz…

Als we ons kwetsbaar voelen, dan heeft ons brein geconcludeerd dat we ons in een onveilige situatie begeven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je over je gevoelens praat. In feite ben je niet in een onveilige situatie, maar jouw hersenen koppelen dit aan onveiligheid. Dit heeft te maken met hoe jij een situatie ervaart, wat je tijdens je ontwikkeling hebt gezien en gehoord, welke gedachten je jezelf eigen hebt gemaakt (overtuigingen).

Praat jij normaal niet zo snel over je gevoelens? Dan zou het zo kunnen zijn dat je (onbewust) het beeld en de gedachten hebt gecreëerd dat mensen over je zullen oordelen wanneer je dat wel doet. Je bent misschien van huis uit niet gewend om over je gevoelens te praten omdat je ouders dit ook niet deden. Je hebt (onbewust) voor jezelf de overtuiging gecreëerd dat over je gevoelens praten een teken van zwakte is. Of wellicht dat anderen je zwak zullen vinden of zelfs dat je uitgelachten gaat worden.

Je brein koppelt deze gedachten dus aan onveiligheid, want je loopt het risico beschadigd te raken. Met als gevolg dat het je niet lukt om over je gevoelens te praten, je voelt je te kwetsbaar.

Brené Brown omschrijft kwetsbaarheid als “onzekerheden trotseren, risico's nemen en je emotioneel blootgeven’. Ik vind haar boek ‘de kracht van kwetsbaarheid’ prachtig.

Je kwetsbaar voelen is over het algemeen een teken dat je iets juist wel moet doet. Dit is namelijk je kans om het nu door te zetten, zodat je het je ‘eigen’ maakt en je brein de eerstvolgende keer deze reactie niet meer zal geven. Het is dus een kwestie van oefenen om de kracht van kwetsbaarheid te ontdekken!

Waarom zou je je eigenlijk kwetsbaar opstellen?

Kwetsbaar opstellen zorgt voor verbinding. Hoewel het eng en gevaarlijk voelt, schept het ook een diepere verbinding met je omgeving; mensen zien wie jij écht bent en hoe je je voelt. Hierdoor heb je eerder een klik met mensen om je heen en…. de kans is groot dat anderen ook hun masker laten vallen.

En dat laatste is echt zo’n mooie ervaring. Juist door jezelf kwetsbaar op te stellen, vergroot je de veiligheid van anderen, waardoor ook zij even hun masker af durven zetten en er echt contact is van hart tot hart!

Welke belemmerende gedachten heb jij over jezelf kwetsbaar opstellen? Kijk hier deze week eens kritisch naar, word je er bewust van! Dat is al een eerste stap! Gun jezelf de tijd. En probeer gewoon eens bij iemand die je vertrouwt aan te geven hoe je je écht voelt.

Ik geloof in de kracht van kwetsbaarheid.

Coralien

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.